skip to Main Content

Mirjam de Keijzer

De eerste keer dat ik in contact kwam met de Rebozo was tijdens een trainingsdag van de doulaopleiding in 2006. Thea van Tuijl was mijn docente en zij leerde mij het basisprincipe van de Rebozo en een paar verschillende posities waarin ik zwangere en barende vrouwen ontspanning zou kunnen brengen. Ik ben dit meteen gaan toepassen bij mijn doulacliënten. Zij waren meestal direct enthousiast en voelden zich ontspannen en ondersteund door de Rebozo. Er waren echter ook vrouwen waarvoor deze posities niet comfortabel waren. Toen merkte ik dat ik heel eenvoudig aanpassingen aan kon brengen waardoor wel het gewenste resultaat werd bereikt.

Vanaf dat moment was ik verliefd op de Rebozo!

Nu ik in staat bleek te zijn om met zo weinig ervaring andere posities te vinden, moesten de mogelijkheden wel onbeperkt zijn. Een eenvoudige en effectieve methode die veel mensen zouden kunnen leren en toepassen! Dit inzicht was het startpunt voor Thea en mij om samen te gaan werken en de Rebozo meer bekendheid te geven in Nederland en Europa.

Naast mijn werk als doula en doulatrainer werk ik als zwangerschapsdocente Samen Bevallen, waarbij ik stellen voorbereid op de geboorte van hun kindje. Ook tijdens deze zwangerschapscursus zet ik het gebruik van de Rebozo in omdat ik merkte dat, met name voor de partners, de Rebozo een praktisch toepasbaar gereedschap is wat ze vaak ‘vlug in de vingers’ hebben.

Vervolgens ben ik zelf ook naar Midwifery Today congressen gegaan om o.a. Naoli Vinaver en Angelina Martinez Miranda te ontmoeten, Mexicaanse vroedvrouwen die Rebozo weer opnieuw onder de aandacht hebben gebracht. Ik ben er dankbaar voor van hen meer geleerd te hebben over deze eeuwenoude Mexicaanse traditie. Dankzij het rechtstreekse contact en de samenwerking met Naoli Vinaver hebben wij deze reis met de Rebozo kunnen starten. Het bleek een wereldreis te worden.

Door al het reizen voor de Rebozoworkshops en de diverse samenwerkingen die daaruit ontstaan, heb ik ervaren dat de Rebozomassage niet alleen voor zwangeren is. Zij kan echter ook voor bijvoorbeeld ouderen en voor mensen die getraumatiseerd zijn, ondersteunend en helend ingezet worden.

Zo blijven mijn inzichten over en mijn liefde voor de Rebozo alsmaar groeien.

Zie ook: www.geboortepraktijk.nl

Back To Top